Anna Ek, klinikchef för tandvårdskliniken i Flen och Malmköping, säger att forskning visar att barn i utsatta områden har fyra gånger ökad risk att få kariesskador. Foto: Privat/TT

Över hälften av Flens förskolebarn har karies

Publicerad

Förskolebarnen i Flens kommun har mer än dubbelt så mycket karies som rikssnittet. Därför har folktandvården satsat på projektet ”Jakten på tandtrollen”.

– Vi har fått ett otroligt bra genomslag, säger Anna Ek, klinikchef för tandvårdskliniken i Flen och Malmköping.

I Flen har man under många år haft problem med att en stor del av förskolebarnen har hål i tänderna. I kommunen hade 55 procent av förskolebarnen karies 2017, riksnittet låg på 25 procent.

– Vi har haft otroligt mycket karies på våra barn, säger hon.

Jakten på tandtroll

Folktandvården i Sörmland startade därför projektet ”Jakten på tandtrollen”. Tanken är att få fler barn att börja borsta tänderna regelbundet.

En tandsköterska har besökt olika förskolor i kommunen för att utbilda barn, pedagoger och föräldrar. Barnen på förskolorna har fått egna tandborstar.

– Det handlar om att få in själva vanan, borstningen måste ske hemma och det här ska fungera som ett komplement, säger hon.

Socioekonomiska faktorer

Att Flen ligger så dåligt till om man jämför med rikssnittet handlar delvis om socioekonomiska faktorer.

– Det är inte konstigt att det ser ut som det gör här i Flen, säger Anna Ek.

Projektet kommer att pågå i två år och finansieras av Migrationshälsan.

– Man måste förstå vikten av att ta hand om tänderna och det är därför vi gör det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer