Foto: Oxelösunds kommun/SVT

Oxelösund ger grönt ljus till naturgasterminal i hamnen

Uppdaterad
Publicerad

Oxelösunds hamn planerar att bygga en naturgasterminal för att säkra SSAB:s klimatomställning. Och i onsdags gav politikerna tummen upp, som Södermanlands Nyheter var först med att rapportera om.

Kommunfullmäktige har godkänt detaljplanen för området i Oxelösunds hamn där den nya gasterminalen kan komma att ligga i framtiden. Men ännu finns inga garantier för att planerna går i lås, då ärendet nu ska prövas hos Miljöprövningsdelegationen.

– Vi är positiva till att upprätta den här detaljplanen. Det är ett led i SSAB:s klimatomställing, och på så sätt säkrar vi också jobben i Oxelösund, säger Catharina Fredriksson (S), kommunalråd.

Ser du några nackdelar med att anlägga en naturgasterminal i hamnen?

– Det är klart att vi skulle få ökade transporter i Oxelösund och vi tittar nu på hur man kan hitta säkra transportvägar, säger Catharina Fredriksson (S).

Naturgasterminalen i Oxelösund

Visa

I anläggningen ska kraftigt nedkyld och flytande gas, som transporteras dit med båt, omvandlas till gasform. Detta kan sedan användas som bränsle i SSAB:s tillverkningsprocess. Anläggningen beräknas uppta ungefär 59 000 kvadratmeter i hamnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer