Äldreboendet Björnstorp finns i Oxelösund, men kötiden hit är lång. Foto: SVT/TT

Oxelösunds äldre får vänta länge på boendeplats

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänstlagen säger att alla ska ha rätt till en plats på särskilt boende inom tre månader. I Oxelösund är väntetiden dubbelt så lång.

– I Oxelösund har vi ju många äldre, säger Titti Kendall, chef för äldreomsorgen i kommunen.

Det är Kommun- och landstingsdatabasen som har kartlagt kötiden för äldreboenden i Sveriges alla kommuner.

Genomsnittet ligger på 57 dagar, därmed klaras gränsen på tre månader. Men på många håll ser det betydligt värre ut.

Nytt boende ska byggas

Längst kötid i Sörmland är det i Oxelösund, där väntetiden ligger på 115 dagar. Kommunstyrelsen har fattat beslut om ett nytt äldreboende, det väntas stå färdigt 2020. Tills dess löser man situationen med korttidsboenden och hemtjänst.

– Vi som nämnd har koll på läget och stämmer av om det behövs tillfälliga lösningar, men det är klart vi ska se till så att det finns boendeplatser, säger Linus Fogel (S) ordförande i vård och omsorgsnämnden.

Men det är ingen överraskning att det är många äldre i Oxelösund, varför har man inte byggt ett nytt boende tidigare?

– Äldre behöver inte betyda att det är många som ska bo på särskilt boende, i Oxelösund är vi ganska friska. Men så händer det saker som är svåra att styra över.

Dör i kön

Enligt siffror från Socialstyrelsen avlider omkring 25 av de som flyttar in på äldreboenden inom ett halvår. Det betyder i praktiken att många äldre i de kommuner med längst kötid aldrig hinner flytta utan dör i kön.

Även Gnesta kommun i Sörmland har mycket lång kötid, där är den genomsnittsliga väntetiden för plats på ett äldreboende 110 dagar.

Kötider till äldreboenden

Den genomsnittsliga kötiden i Sverige till ett äldreboende var under 2017 57 dagar. Längst kötid var det i Perstorp där de äldre i snitt fick vänta 295 dagar, betydligt längre än i tvåan Hallstahammar, där väntetiden var 185 dagar.

Kortast kötid var det i Lilla Edet, där äldre bara behövde vänta i fem dagar, tätt följt av Trollhättan där kötiden låg på tolv dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.