Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Oxelösunds kommun säger man upp personal istället för att köpa ut. I klippet ovan berättar HR-chefen Henny Larsson varför. Foto: SVT

Oxelösunds kommun säger upp personal istället för att köpa ut

Publicerad

Enligt SVT:s kartläggning är Oxelösund en av kommunerna som betalat ut minst avgångsvederlag i Sörmland under perioden 2019 och halva 2020. Och enligt kommunen själv är det ingen tillfällighet.

– Vi har medvetet valt att försöka hitta andra lösningar, säger HR-chefen Henny Larsson.

Under den granskade perioden lade Oxelösunds kommun 167 000 kronor på avgångsvederlag, vilket är näst lägst siffra i länet. Och under de senaste åtta åren har Oxelösunds kommun köpt ut personal sju gånger. Totalt rör det sig om en summa på omkring 1,1 miljoner kronor, en siffra som är mycket lägre än vad många av de andra kommunerna betalt ut de senaste 1,5 åren.

Men att kommunen betalt ut mindre avgångsvederlag än andra betyder inte att all personal har varit intakt, utan kommunen har istället sagt upp medarbetare på grund av personliga skäl.

Hör HR-chefen Henny Larsson berätta varför man hellre säger upp än att köpa ut personalen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonutköp för skattepengar

Mer i ämnet