Foto: SVT

Debatt om utköpt personal på kommunfullmäktige i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s och Folkbladets granskningar om de stora utköpen av personal inom Skellefteå kommun debatterades frågan om varför Skellefteå sticker ut i statistiken, och hur man ska kunna vara en attraktiv arbetsgivare framöver.

Det var miljöpartisten Hans Brettschneider som väckte frågan i en interpellation formellt ställd till personalnämndens ordförande som är Evelina Fahlesson (S) tillika kommunalråd.

– Jag har svårt att svara på varför Skellefteå sticker ut och när jag ser statistiken så väcker den frågor eftersom vi jobbar på samma sätt som de flesta andra kommunerna i de här frågorna, säger Evelina Fahlesson.

Miljonutköp för skattepengar

”Ska bli bättre”

Hon konstaterar dock att kommunen på olika sätt nu har granskats och att man som arbetsgivare gjort ett grundligt arbete på flera områden. När det gäller attraktiviteten som arbetsgivare har kommunen bland annat genomfört invånardialog och enkätundersökningar för att kunna skapa vad hon kallar för ett ”kommunikationskoncept”.

– Men jag kan bara konstatera att vi ska bli bättre, säger hon från talarstolen.

Christina Soldan (L), var en av dem som fyllde i med åsikter om personalutköpen.

– Saken är den att vi sticker ut, det är bara att konstatera, och jag kan inte köpa det. I slutänden kostar det väl ändå kommunen mer om vi håller på och köper ut istället för att rehabilitera människor. Men nu får vi titta framåt så att vi inte hamnar i den här situationen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonutköp för skattepengar

Mer i ämnet