”Man har kastat bort en erfaren läkare” Hör överläkaren som köptes ut av regionen. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Överläkaren Maria köptes ut: ”Ofattbart sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Löfgren var överläkaren som fick mer och mer arbetsuppgifter och ansvar.

Tills hon blev sjuk i utmattningssyndrom, fick sin rehabplan ändrad flera gånger innan hon köptes ut.

– Jag gavs ingen vettig chans att komma tillbaka, säger hon.

SVT har varit i kontakt med flera personer som köpts ut av Region Västerbotten senaste tiden. En av dem är Maria Löfgren, erfaren överläkare och gynekolog på Kvinnokliniken i Skellefteå.

Med åren fick hon mer och mer arbetsuppgifter och ansvar. Hon blev medicinskt ledningsansvarig och processledare och fick mer och mer administration.

Miljonutköp för skattepengar

– Jag fick inte någon extra tid avsatt för det och jobbade betydligt mer än jag skulle. Jag hade nästan ett år inarbetad komp när jag blev sjukskriven, säger hon.

Ersattes av stafettläkare

Vid flera tillfällen försökte Maria ta ut längre sammanhängande ledighet men nekades. Istället fick hon ströledigt några veckor här och där. När hon blev sjukskriven ersattes hon återkommande av stafettläkare.

Till slut fick hon välja mellan att flytta tjänsten till Umeå och pendla på sin fritid eller skriva på en överenskommelse om avgångsvederlag.

– För mig var det inget val, det är en personlig tragedi och har kostat skattebetalarna ofattbart mycket pengar, säger Maria Löfgren.

Klassats som arbetsskada

Försäkringskassan har klassat Maria Löfgrens utmattningssyndrom som en arbetsskada, alltså orsakad av jobbet.

Magnus Hedström, områdeschef på Region Västerbotten, kan inte kommentera det enskilda fallet men bedömer att de följt regionens riktlinjer för rehabilitering.

Vilken förmåga har ni som arbetsgivare att hantera och förhindra utmattning?

– Viktigast är att arbeta förebyggande och det gör centrum för gynekologi och obstretik genom att arbeta med Hälsofrämjande arbetsplatser, säger Magnus Hedström.

Hör Marias berättelse, varför hon köptes ut och vad hon anser hade kunnat göras annorlunda – i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonutköp för skattepengar

Mer i ämnet