Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Persson, kommunchef i Oxelösund, berätta hur den sparkade äldreomsorgschefen Kristina Tercero upplever händelsen. Foto: SVT

Oxelösunds kommunchef om den uppsagda äldreomsorgschefen: ”Djupt olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags fick Kristina Tercero, äldreomsorgschefen i Oxelösund, sparken. Det är tredje gången som hon får lämna en chefstjänst inom loppet av fem år.

Hösten 2018 fick Kristina Tercero avsluta jobbet som chef på Skatteverket i Västervik. En uppgörelse som kostade 900 000 kronor. Ett år senare fick Tercero lämna sin anställning som förvaltningschef i Karlskrona kommun. Den uppgörelsen kostade kommunen 1,7 miljoner kronor.

Trots att Oxelösunds kommun kände till de tidigare uppgörelserna var det ingen som ifrågasatte Terceros anställning.

– Vi tog fler referenser än vad vi brukar och samtliga referensgrupper som deltog i rekryteringen var överens om att förorda Kristina, säger Johan Persson, kommunchef i Oxelösunds kommun.

Flera chefers vittnesmål ledde till upsägningen

Under tiden som Kristina Tercero var förvaltningschef har flera chefer inom äldreomsorgen sagt upp sig. Enligt Oxelösunds kommun var en av orsakerna bakom Terceros avskedan det som framkommit i intervjuer mellan HR-avdelningen och de chefer som sagt upp sig.

– Jag tycker att det är djupt olyckligt och jag är ledsen för de som har farit illa och far illa i processen, säger Johan Persson.

Det pågår just nu en diskussion kring vad uppgörelsen mellan Kristina Tercero och Oxelösund kommer att kosta kommunen.

SVT Nyheter Sörmland ringde upp Kristina Tercero som valde att inte kommentera händelsen.

Hör Oxelösunds kommunchef berätta hur Tercero upplever händelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.