Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Håkan Forsberg om vem som egentligen är störst, och ser paddan Prinsen vägas i SVT:s Östnytt 1993. Paddan som Håkan Forsberg håller i på bilden är en kopia. Foto: Per Elfström/SVT

Rekordpaddans ägare om vem som är störst: ”Självklart att det är Prinsen”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen skrev världsmedia om att man hade funnit den kanske största paddan hittills, i Australien – på 2.7kg. Men den som innehaft Guinness-rekordet på 2.65kg sedan 1991, den berömda paddan Prinsen, kan ha vägt betydligt mer än så.

Det menar ägaren Håkan Forsberg i Strängnäs, som hävdar att det står i en senare upplaga av Guinness World Records vad den vägde som mest, 3760 gram. Han och Prinsen var också med i SVT:s Östnytt 1993. Prinsen vägs i programmet och väger 3710 gram.

Båda noteringarna, om riktiga och giltiga, skulle innebära en betydligt högre vikt än den som paddan ”Toadzilla” i Australien nådde upp till.

Blev världsberömd

Agapaddan Prinsen kom i Håkan Forsbergs ägo då han drev en zoobutik och hade en kompis som skickade många udda djur till honom. Då en journalist kom till butiken i annat ärende, la denne märke till Prinsen på grund av hans storlek. Efter lite kontakt med bokförlaget Forum som gav ut Guinness Rekordbok så stod det klart: Prinsen var störst i världen.

Detta ledde till att Prinsen blev världsberömd och Håkan Forsberg kunde säga upp sig och turnera runt och göra reklam tillsammans med Prinsen.

I klippet hör du Håkan Forsberg om vem som egentligen är störst och ser Prinsen vägas i TV.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.