Parken Zoo nu till försäljning

Uppdaterad
Publicerad
Nu är det spikat: Parken Zoo ska avyttras. Och helst före årsskiftet, om den politiska majoriteten får bestämma.

Det är den nya politiska majoriteten med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna som enats om att sälja Parken Zoo. Ärendet har landat på det kommunala moderbolaget Kommunföretags bord, som nu fått i uppdrag att hitta en köpare.

– Målsättning är att hitta en ny ägare under det här året. Nu ska Kommunföretag utreda vilka delar som ska ingå i en försäljning. Vi har ju även en camping och ett bad, så frågan är hur paketeringen ska se ut vid en affär, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).

Ägarfrågan har varit på tapeten under flera år. Den tidigare borgerliga oppositionen förespråkade en försäljning medan den S-ledda majoriteten med Miljöpartiet och Vänsterpartiet tvekade. När så S bildade ny majoritet med M och C i december kom djurparken i ett nytt ljus.

Att sälja Parken Zoo var inte någon stor tvistefråga, enligt Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har varit öppna för en försäljning tidigare, men det fanns helt enkelt inget politiskt stöd för det i den tidigare majoriteten. Vi kom inte överens, säger Jimmy Jansson.

Parken Zoo har år efter år gjort stora ekonomiska förluster. Bolaget räknade inför fjolårssäsongen med 110 000 besökare i juli, men i stället kom bara 75 000. Minusresultatet för 2014 landade på drygt 20 miljoner kronor. Så kan det inte få fortsätta, enligt Jimmy Jansson.

– Det är hiskeliga pengar som i stället borde läggas på andra kommunala verksamheter, som vård, skola och omsorg, säger Jimmy Jansson.

Maria Chergui (V), gruppledare för Vänsterpartiet, välkomnar dock inte beslutet:

– Vi i Vänsterpartiet tycker att Parken Zoo ska fortsätta som en kommunal verksamhet. Parken Zoo är ett bra varumärke för Eskilstuna och har stor potential. Det är också en viktig arbetsplats för många sommarjobbande ungdomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Parken Zoo

Mer i ämnet