Tvisten är över. Nu är det klart hur mycket hyrorna höjs med. Foto: TT/Hyresgästföreningen/Eskilstuna kommun

Hyrestvisten i Eskilstuna är över – så mycket höjs hyrorna

Publicerad

Nu har parterna enats och det är klart att hyrorna i de kommunala hyresrätterna i Eskilstuna kommun höjs med 2,05 procent den 1 maj.

Förhandlingarna mellan Eskilstuna kommunfastigheter och Hyresgästföreningen om 2019 års hyreshöjning strandade när parterna inte kunde komma överens ens efter att ha tagit emot medlingshjälp utifrån. I mars meddelade Kommunfastigheter att de vänt sig till Hyresmarknadskommittén för att få en rekommendation om den nya hyresnivån.

Lägre än väntat

Nu är det klart att kommittén rekommenderar att hyrorna höjs med 2,05 procent. Bostadsbolaget har meddelat att rådet kommer att följas, vilket också Hyresgästföreningen accepterar. Höjningen blir alltså betydligt lägre än den höjning på 3,75 procent som bostadsbolaget från början hade tänkt sig.

Fortsätter kämpa mot värdeöverföring

Hyresgästföreningen har dock inte fått gehör på sina önskemål om att stoppa bostadsbolaget från att göra en värdeöverföring om 22 miljoner kronor till ägaren Eskilstuna kommun varje år. I ett pressmeddelande skriver föreningen att stödet för att driva frågan finns kvar hos hyresgästerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.