Parti JO-anmäler tjänstemän efter mörkläggningskritiken

Publicerad

Partiet Medborgerlig samling i Södermanland JO-anmäler tolv tjänstemän de menar har varit delaktiga i att inte lämna ut information om coronaviruset inom äldreomsorgen i länets kommuner. Partiet menar att personerna har begått grova tjänstefel. 

Anmälan lämnades in efter tidningarna som ingår i Sörmlands medias granskning av kommunerna. De JO-anmälda tjänstemännen har höga befattningar i kommunerna Nyköping, Katrineholm, Flen, Gnesta, Trosa samt i Region Sörmland.

Partiet skriver även att fler personer kan tillkomma i anmälan om det kommer fram information att dessa har agerat på ett felaktigt sätt.

Förutom tjänstefel menar partiet att tjänstemännen har brutit mot offentlighetsprinicipen, som är skyddad av grundlag.

– Att bryta mot grundlagen torde inte bara klassas som grovt tjänstefel. Det skadar även folkets förtroende för myndigheter, vilket inte gynnar någon i slutändan, säger Åsa Tallroth, distriktsordförande för Medborgerlig Samling i Södermanland.

Flera av de berörda tjänstemännen har tidigare sagt att det inte handlar någon mörkläggning. De har hänvisat till patientsekretess och att det efterfrågats sammanställningar som inte fanns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer