Håkan Johansson från Nyköping berättar om sin cancerdiagnos. Foto: Robin Persson/SVT

Håkan från Nyköping är under behandling för prostatacancer

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Johansson fick för ett par år sedan diagnosen prostatacancer och är nu under behandling. Ett tidigare test kunde ha underlättat resan och han välkomnar nu nyheten om att fler män ska få testa sig för den vanliga cancerformen.

Patientföreningen Näckrosbröderna har i flera år förordat att fler män borde få möjligheten att testa sig för prostatacancer. Region Sörmland ser nu ut att hörsamma uppmaningen i och med att organiserad prostatacancertestning (OPT), införs under 2022.

– Det är oerhört glädjande, säger Håkan Johansson som är ordförande i Näckrosbröderna, och även fritidspolitiker för Vänsterpartiet i Nyköping.

Enligt patientföreningarna och Prostatacancerförbundet så skulle uppåt 1 000 liv per år räddas om en mer organiserad testning av män införs.

I klippet ovan berättar Håkan Johansson om sin cancerdiagnos och ger sin syn på ökat testning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.