Regionrådet Jonas Lindeberg (Vfp) berättar om planerna för organiserad prostatacancertestning. Foto: Dan Hansson/TT och SVT

Nu ska organiserad testning för prostatacancer införas

Uppdaterad
Publicerad

Prostatacancer är den vanligaste och dödligaste cancerformen bland män. Trots det finns ingen organiserad testning i Sörmland. Men det ska det bli ändring på nu enligt politikerna i regionledningen.

Under 2022 ska en organisation byggas upp för att regionerna i Mellansverige på ett organiserat och storskaligt sätt ska kunna testa män för prostatacancer.

Syftet är att göra dagens PSA-testning mer strukturerad och jämlik.

I ett samarbete med ett flertal regioner lägger Region Sörmland två miljoner kronor under 2022 på inrättandet av ett särskilt kansli som ska samordna prostatacancertestningen, som också förkortas OPT.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen är de enda län som hittills tagit steget till OPT.

”Positivt”

Sammanlagt bor det drygt två miljoner människor i de sju regionerna som Sjukvårdsregion Mellansverige utgör.

– Det här är positivt. Jag ser det som ett av de största stegen hittills mot screening för prostatacancer, säger Olov Berggren, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet.

Vill inte kalla det screening

Men termen screening är man från politiskt håll ännu försiktig med att använda. Risken för överdiagnostik anses ännu vara för stor om alla skulle gå och testa sig.

– Då går man ut och uppmanar medborgarna att det här är något som är bra, men Socialstyrelsen har kommit fram till att man inte kan rekommendera det. Anledningen till det är att när Socialstyrelsen jämför vinsten med ett screeningprogram med kostnaden i ett ökat lidande för patienter som opereras i onödan så kommer de fram till att man skadar mer med ett screeningprogram än vad man tjänar, säger regionrådet Jonas Lindeberg (Vfp).

Sjukvårdsregion mellansverige

En sjukvårdsregion som omfattar Dalarnas, Gävleborgs, Södermanlands, Uppsala, Värmlands, Västmanlands och Örebro län.

Samarbetet syftar till att använda sjukvårdsresurserna i området på ett mer effektivt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.