Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka förväntningar har överläkaren Sarab Shabo på piloltprojektet? Hör honom berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Fler ska testas för prostatacancer i Sörmland – 500 män kallas i höst

Publicerad

Region Sörmland kommer från och med i höst att erbjuda 500 män över 50 år att göra ett PSA-test för att upptäcka prostatacancer. Målet är att tidigt upptäcka behandlingskrävande prostatacancer.

Testningen är ett pilotprojekt i syfte att på sikt införa prostatacancertestning i större omfattning, det kommer även att utvärderas. Det är totalt 500 män som kommer att erbjudas att testa sig. Om PSA-värdet är för högt kommer patienten att få en kallelse.

Tanken är att göra vården mer jämlik och strukturerad, berättar överläkaren Sarab Shabo på urologen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Ökat tryck på vården

En ökad testning kommer dock att få konsekvenser.

– Det som kan komma att bli ett problem är att det blir ett hårt tryck på sjukvården. Men vi har en plan och har förberett oss i två år så jag hoppas att allt ska fungera som det ska, säger Sarab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.