Intresseorganisationen PayBack har JO-anmält Eskilstunapolisen. Foto: Filip Lundh/SVT

Polisen JO-anmäls efter insats vid Hells Angels-fest

Publicerad

Payback, en intresseorganisation för bikers, har JO-anmält Eskilstunapolisen efter deras insats mot MC-klubben Hells Angels i början av oktober. Organisationens advokat Ismo Salmi skriver i anmälan att polisen saknar grund för sin insats.

Det var under natten mellan den 1 till 2 oktober som en stor polisinsats genomfördes i samband med en större fest hos MC-klubben Hells Angels. Insatsen resulterade aldrig i något gripande.

Läs mer: Stort polispådrag när Hells Angels hade fest

I JO-anmälan som lämnades in i går av Paybacks advokat Ismo Salmi står det att ”alla festliga sammankomster som sker inom hoj-kulturen är mycket lugna tillställningar med en klinisk frånvaro av våldsamheter”.

Vidare kan man läsa detta: ”Att polisens operation inte ledde någon vart är dock inget att förvånas över, dels mot bakgrund av att det är mycket sällan som polisens operationer riktade mot hoj-kulturen ger något påtagligt resultat”.

Ville förebygga ordningsstörningar

Under insatsen kroppsvisiterades flera personer. Det gjordes även legitimationskontroller och polisen gjorde också en husrannsakan – något Payback menar att polisen inte haft skäl att göra enligt polislagen.

– Det är deras uppfattning, säger Christer Sjökvist, chef för lokalpolisområde Eskilstuna.

Enligt Christer Sjökvist så hade Eskilstunapolisen fått information om att den fest som hölls kunde vara större, och insatsen gjordes för att förebygga ordningsstörningar.

– Det har funnits förutsättningar för de insatser vi gjort på plats, och det har funnits ett laga stöd och då har polisen använt sig av det. Det är den bedömning vi gjort men jag har respekt för att det kan finnas en annan bedömning och då kan man vända sig till JO som man gjort i det här fallet, säger Christer Sjökvist.

”Vill öppna ögonen”

– Problemet är att polisen använder lagstiftningen på ett felaktigt sätt och det har Hells Angels tröttnat på. Vi vill öppna ögonen för dem att de inte kan använda sig av lagstiftningen på det här sättet, och att de slutar med sina kontroller mot Hells Angels, säger Ismo Salmi, advokat på advokatfirman Salmi & Partners som företräder Payback.

Det här är inte första gången som Payback Sverige vänder sig mot insatser som görs mot MC-klubben Hells Angels i Eskilstuna. Tidigare har de överklagat ett skyltbeslut från Eskilstuna kommun, där kommunen ville att MC-klubben skulle plocka ner skyltar från sin klubblokal. JO gav då kommunen svidande kritik för hanteringen, och länsstyrelsen gav Hells Angels rätt att sätta upp skylten inne i klubblokalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer