Smältande isberg utanför Alaskas kust. Foto: TT

Miljoner från Naturvårdsverket ska minska koldioxidutsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Elva kommuner, företag och organisationer i länet har fått totalt fem miljoner kronor av Naturvårdsverket för att minska koldioxidutsläpp.

Pengarna kommer från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet, som är ett stöd till lokala klimatåtgärder.

Syrisk-ortodoxa ungdomsförbundet är en av organisationerna som får pengar. Förbundet har köpt en skola i Flodafors som de renoverat. Planen är att man ska kunna ha konferenser och lägerverksamhet i byggnaden.

”Naturen viktig för oss”

Syrisk-ortodoxa ungdomsförbundet får 1,1 miljoner kronor för att byta ut skolans oljepanna till en träpelletspanna.

– Miljön och naturen är viktig för oss. Det känns inte okej att värma upp med olja, säger Isa Isa, konsulent på Syrisk-ortodoxa ungdomsförbundet.

Stödet från Naturvårdsverket täcker hälften av kostnaden på 2,2 miljoner kronor, resten står förbundet själva för.

Tar fram en mobilapp

Eskilstuna är en av kommunerna i länet som sökt och fått bidrag till olika klimatinvesteringar. Kommunen ska bland annat ta fram en mobilapp som ska hjälpa Eskilstunaborna att minska sin klimatpåverkan.

Detta görs i samarbete med ett företag och kostar totalt 1,3 miljoner kronor. Naturvårdsverket har beviljat 920.000 kronor till detta, vilket är närmare 70 procent av kostnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.