Pernilla Andersson donerade en njure anonymt. I klippet berättar hon bland annat om hur det kändes inför operationen i Uppsala. Foto: Lars Adolfsson Musik: Anna Mi Skoog

Pernilla donerade njure till okänd person: ”Jag fyllde den med kärlek”

Publicerad

I Sverige är det ett par personer om året som väljer att donera en njure till en anonym person. En som gjort det är Pernilla i Malmköping, som jobbar för räddningstjänsten och vikarierar som lärare. I klippet berättar hon bland annat om morgonen då hon var på väg till operationen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Pernilla Andersson läste en artikel på Facebook om personer som väntade på en njure. Hon var blodgivare och medlem i Tobiasregistret för benmärgstransplantation sedan tidigare. Och nu ville hon också donera sin ena njure till någon anonym som väntade i kö – så kallad altruistisk donation.

Sprang maraton efteråt

Operationen genomfördes i april 2018.

Organdonation

Pernilla mådde bra efter ingreppet – så bra att hon till och med tog sig igenom ett maratonlopp bara sju veckor efteråt.

Se hela inslaget om Pernilla på fredag kväll, 14 december i vår 18.30-sändning, SVT Sörmland, SVT 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Organdonation

Mer i ämnet