Hör när undersköterskan ”Sara” berättar för vår reporter Albin Aghamn om hur hennes boende inte tog in extrapersonal trots att en av brukarna var döende. Foto: Lars Adolfsson

Äldreomsorgspersonal larmar: Svårare få in vak vid livets slut

Uppdaterad
Publicerad

I Eskilstuna är det fler äldre på särskilda boenden som dör ensamma jämfört med tidigare, enligt Svenska palliativregistret. En av förklaringarna är besparingar, enligt undersköterskan ”Sara”. När hon kom till jobbet för ett nattpass hade boendet valt att gå med ordinarie bemanning, trots att man tagit in extrapersonal på dagen för att vaka för en döende man.

– Den här personen hade kunnat ligga död i flera timmar utan att jag vetat om det, säger hon.

”Sara” är inte ensam. Vi har pratat med omsorgspersonal på flera boenden som vittnar om att ribban ligger högre nu än tidigare för när man kallar in extrapersonal.

– Vi får strida mer för att de inte ska behöva dö ensamma, säger en mångårig undersköterska.

Anhöriga kan påverka

En annan menar att det är ihärdigheten hos de anhöriga som är den avgörande faktorn.

– Enda gången som man får in vak är om de är påstridiga. Förut satt det alltid en där. När man ansåg att någon var nära döden satt en person där och var närvarande.

Ingen som vi varit i kontakt med vill framträda med namn. Rädslan för repressalier är stor.

– Mina kollegor har erfarenhet av det. Man blir mindre populär och får inte samma löneutveckling som man hade fått annars. Man kan anses vara illojal mot arbetsgivaren när man berättar om det här men jag tycker tvärtom att jag är lojal mot mina arbetskamrater och mina brukare, säger ”Sara”.

”Inga restriktioner”

Men upplevelsen skiljer sig åt på olika boenden. En undersköterska på ett annat särskilt boende i Eskilstuna säger att rutinerna är tydliga.

– Om anhöriga inte kan vara där så sätter man in en extra resurs. Men jag vet att det ser annorlunda ut på olika boenden.

Enligt Johan Lindström, som är chef för vård och omsorgsförvaltningen, är det inte ekonomin som avgör om vak sätts in.

– Det är inte min uppfattning och det finns inga restriktioner mot att ta in vak vid de här tillfällena och självklart är det lika viktigt att det sätts in även nattetid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.