Området som står inför en förvandling ligger längd med Mejerigatan, Västra Storgatan och Kvarngatan i Gnesta. Foto: Gnesta kommun

Planen: 200 nya bostäder i Gnesta – när vattenbristen är löst

Publicerad

Ett nytt bostadsområde planeras i centrala Gnesta – men spaden ska kunna sättas i marken när vattenfrågan är löst.

Planerna öppnar för cirka 200 nya bostäder samt handels- och kontorslokaler i området där företaget Powerbox tidigare fanns innan en brand 2018.

Samhällsbyggnadsnämnden har gett grönt ljus för detaljplanen och frågan ska slutligt avgöras i kommunfullmäktige. På måndag ska kommunstyrelsen godkänna fyra exploateringsavtal med markägare.

Planerna kan ta fart först 2027 efter att en ny vattentäkt och nytt vattenverk är på plats, då det nu råder vattenbrist i tätorten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från 2022: Gnesta planerar en ny vattentäkt i form av en rörledning från sjön Klämmingen, strax norr om Gnesta. Men bygget väntas inte bli klart på flera år. Hör kommunchefen Anders Axelsson om varför en ny dricksvattenlösning dröjer. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.