Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strängnäs kan komma att få ett nytt kulturcenter – hör om planerna i klippet ovan. Foto: Serafia Olausson/SVT

Planen: Multeum i Strängnäs ska ersättas med större kulturcenter

Uppdaterad
Publicerad

Bara 20 år efter invigningen planerar Strängnäs kommun att ersätta kulturhuset Multeum. Ett nytt kulturcenter ska samla flera kultur- och samhällsverksamheter under samma tak.

Trots stora förhoppningar från kulturintresserade Strängnäsbor blev det varken teater eller museum när Strängnäs kommun byggde ut sitt bibliotek och skapade kulturhuset Multeum. Av ekonomiska skäl nöjde man sig med ett mindre kulturhus som stod klart 2003.

Museisamlingarna fick fortsätta bo i en lada ända tills de såldes eller överläts till Sörmlands museum 2017 – trots protester.

Teaterverksamhet hänvisas bland annat till den gamla gymnasieaulan i Thomas arena, där utövarna delvis får samsas med idrotten.

Budgeten redan för liten

Men nu pågår ett arbete med att undersöka var och hur ett nytt, större kulturcenter kan byggas. Det kommunala fastighetsbolaget SFAB har fått 245 miljoner kronor för ändamålet – en summa som troligtvis inte kommer att räcka.

– Sedan det beslutet togs har vi haft en kraftig inflation, och hur priserna kommer att ligga om fem eller tio år har vi ingen aning om, säger Anders Lorentz Pantzar som är verksamhetsutvecklare i Strängnäs kommun.

Anders Lorentz Pantzar är verksamhetsutvecklare och undersöker hur Strängnäs framtida kulturcenter kan tänkas se ut. Foto: Otilia Bogen, SVT

Multeum behöver rivas

För kulturhuset Multeum kan planerna vara början på slutet. Byggnaden i sig är inte lämplig att bygga om för det nya ändamålet, det har en utredning redan visat.

– Det hade varit lättare om man hade tagit mer höjd när Multeum byggdes.

Med det i backspegeln är kommunen nu extra noga med att inte planera för litet.

– Det är svårt att bygga för framtiden. Man vill inte göra för litet men man vill inte heller bära för stora kostnader för tidigt, säger Anders Lorentz Pantzar.

I klippet ovan får du veta mer om vad kulturcentret ska innehålla och när det är tänkt att det ska stå klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.