Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför säger Norrköpings kommun nej till vindkraftsparken. Hör kommunstyrelsens ordförande Sofia Jarl (M) i videon. Foto: SVT

Planer på 167 vindkraftverk vid kusten ser ut att falla – kommunala veton sätter stopp för Långgrund

Uppdaterad
Publicerad

Norrköping, Nyköping, Oxelösund och Trosa kommun tänker säga nej till planerna på att bygga en av världens största vindkraftsparker till havs vid Sörmlands- och Östgötakusten. Det innebär att planerna väntas falla i sin nuvarande form.

Företaget Sveavind vill bygga 167 vindkraftverk i havet utanför kusten i Sörmland och delar av Östergötland.

För att få göra det behöver planerna godkännas av domstol, men först måste också de fem berörda kommunerna ge klartecken. Det räcker med att en kommun säger nej för att stoppa planerna.

Vindkraft i Sörmland

Flera kommuner emot

Under måndagen gick de sörmländska kommunerna Nyköping, Oxelösund och Trosa ut med att de inte tänker godkänna vindkraftsparken, något som Norrköping redan aviserat.

– Den politiska majoriteten är tydlig med att vi inte kommer att tillstyrka den här typen av anläggning, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Oxelösund motiverar sitt ställningstagande med att påverkan på skärgårdsmiljön är för stor.

– Vi kan inte bara vara en industristad utan vi behöver också vara en stad där man vill bo och leva, och där är skärgården en stor del av vår attraktionskraft, säger Dag Bergentoft, (M) kommunstyrelsens ordförande.

Söderköping säger ja

Den enda berörda kommun som säger ja är Söderköping.

– Det behövs ju energi och vi vill låta domstolen avgöra den här frågan, säger Martin Sjölander (M), kommunstyrelsens ordförande i Söderköping.

Har redan ansökt

I maj lämnade vindkraftsföretaget Sveavind in ansökan om att få bygga vindkraftsparken till Mark- och miljödomstolen för tillståndsprövning.

Efter de kommunala besluten, som väntas fattas formellt den närmaste tiden, ska det kallas till förhandling.

KOMMUNALT VETO TILL HAVS

Varje kustkommun har vetorätt till en viss yta av vattnet utanför land.

Det styrs av lagen om Sveriges sjöterritorium och maritima zoner och innebär att vetorätten sträcker sig 12 nautiska mil (22 224 meter) ”utanför baslinjen”.

Med baslinjen menas de yttersta delarna av land, såsom kobbar och skär.

Källa: Sjöfartsverket och Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sörmland

Mer i ämnet