Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Del av Eskilstunas historia”. Se bilder från Fristadsreservatet mitt i stan och hör planchef Malin Björklund om vad som händer nu. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Planer på studentbostäder bland 1700-talshus slopas i Fristadsreservatet i Eskilstuna

Publicerad

Planen på studentbostäder i Fristadsreservatet i Eskilstuna har skrotats. Vad som ska bli av platsen är oklart, men en analys föreslår att platsen ska öppnas för allmänheten.

Fristadsreservatet är en unik plats som bör öppnas upp för allmänheten, det skriver konsultbolaget WSP i en kulturmiljöanalys, enligt Eskilstuna-Kuriren.

Om så blir fallet återstår att se, men klart är att det inte längre blir några studentbostäder på platsen. Bostadsbolaget K2A har dragit sig ur planerna.

– De hade ett tydligt koncept som de ville förverkliga, med studentbostäder på fyra våningar och där äldre bebyggelse skulle användas för gemensamhetslokaler. När det inte längre gick att förverkliga det konceptet så var de inte längre intresserade, säger Malin Björklund, planchef vid Eskilstuna kommun.

Fristadsreservatet skapades av kommunen på 1970-talet för att bevara Fristadsbebyggelsen med hus från 1700-talet. Vissa byggnader fanns där från början medan andra flyttades dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.