Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från den våldsamma branden i Vagnhärad. Foto: Pontus Stenberg

Polis misstänker grov mordbrand i Vagnhärad: ”Sällan byggnader börjar brinna av sig själva”

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot lördagen bröt en omfattande brand ut i ett köpcentrum i Vagnhärad. Nu har polisen inlett en förundersökning om grov mordbrand.

­– Det är sällan byggnader börjar brinna av sig själv mitt i natten, säger Daniel Eriksson vid polisen.

Det är inte mycket kvar av köpcentret, med bland annat en matvarubutik och en pizzeria, som drabbades av en kraftig brand natten mot lördag.

­– Det är totalförstört. Eventuellt har någon liten lokal klarat sig, säger polisens presstalesperson, Angelica Forsberg.

Uppmanar vittnen att höra av sig

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand, detta då vittnen har iakttagit personer som har rört sig i området i samband med att branden startade.

­– Vi tror att det är minst två personer. Det är sällan byggnader börjar brinna av sig själv mitt i natten, säger Daniel Eriksson, gruppchef för grova brott vid polisen i Nyköping.

En person ska eventuellt ha lämnat platsen i en mörk bil.

Polisen uppmanar människor som kan ha sett någonting i anslutning till händelsen att höra av sig till polisen.

­– Vi söker vittnesuppgifter för fullt. I och med att vi vill att vittnena ska berätta oberoende kan jag inte gå ut med så mycket information i nuläget, säger Angelica Forsberg.

Efter branden – polis sökte med drönare och hundar

Polisen har under dagen arbetat på platsen med bland annat polishundar och drönare, dels för att utreda branden och dels för att söka efter eventuella gärningsmän.

­– Det var en ganska stor risk att branden skulle sprida sig till en intilliggande mack, det hade kunnat bli väldigt illa. Det är ett allvarligt brott, säger Angelica Forsberg.

Tittar på övervakningsfilm

Vid klockan 14.30-tiden på lördagseftermiddagen hade polisen ingen misstänkt för brottet. Polisens insats på platsen hade då avslutats i väntan på teknisk undersökning som kan göras tidigast på måndag.

­– Nu hämtar vi in vittnesuppgifter och letar efter andra bevis. Vi har säkrat viss övervakningsfilm, säger Daniel Eriksson.

Polisen ska även undersöka eventuell motivbild.

­– Vad vi vet så finns det ingen känd hotbild mot någon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.