Ett stort polispådrag med både räddningstjänst och ambulans i beredskap finns på plats på vägen mot anstalten. Foto: Marcus Lagercrantz

Båda kriminalvårdarna på Hällbyanstalten har släppts

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens gisslandrama på Hällbyanstalten i Eskilstuna kunde avslutas utan att det krävdes fritagningsinsats från polisen.

De två kriminalvårdarna som togs som gisslan har släppts och gärningsmännen är tagna till polisstation.

– De frisläppta kriminalvårdarna mår efter omständigheterna väl, säger Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm.

Efter nästan nio timmar tog gisslandramat vid Hällbyanstalten slut. Båda kriminalvårdarna som suttit barrikaderade tillsammans med två morddömda intagna har släppts, meddelar polisen på sin hemsida.

– De frisläppta kriminalvårdarna mår efter omständigheterna väl, säger Kenneth Holm.

Gisslandramat på Hällbyanstalten

Vårdarna ska vara i 25- till 30-årsåldern. Det rör sig om en man och en kvinna. Det ska vara en fastanställd och en vikarie, enligt kriminalvården.

”De kommer inte återvända till anstalten”

De två morddömda gisslantagarna har gripits och förts till polishuset i Eskilstuna, nu misstänkta för två fall av människorov.

– De är förda till polisstationen i Eskilstuna, där polisen nu har dem i förvar. Jag utgår från att de kommer att bli häktade och att det kommer bli en process med domstolsförhandlingar, förutsatt att åtal väcks. Om det skulle vara så att de döms för människorov som kommer de att placeras om. De kommer inte att återvända till Hällbyanstalten, säger Stina Lyles som är pressekreterare för Kriminalvården.

Bägge vårdarna släppta vid tjugo över nio

Det var vid halv ett på onsdagen som två morddömda fångar barrikaderade sig tillsammans med två kriminalvårdare i vaktutrymmet på en av Hällbyanstaltens avdelningar. Anstalten har säkerhetsklass 1, vilket är den högsta säkerhetsklassningen. Kameror i utrymmet täcktes för och enligt uppgifter krävde de intagna en helikopter.

Under eftermiddagen ska gisslantagarna gått med på att släppa en ur gisslan mot att alla 20 intagna på avdelningen fick kebabpizza, något som senare levererades till anstalten.

”Behövdes ingen fritagningsinsats”

Strax före 19.30 bekräftade Kriminalvården att en av vårdarna var släppt.

– Man begärda vissa saker i utbyte mot gisslan och det slutade med att vi har delat ut pizzor, säger Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm i Aktuellt.

Drygt två timmar senare så ska även den andra vårdaren ha släppts:

– Vid tjugo över nio på onsdagskvällen så fick vi beskedet att förhandlingen med gisslantagarna hade avslutats och att båda vårdarna hade släppts. Det behövdes ingen fritagninginsats, säger Stina Lyles som är pressekreterare för Kriminalvården.

Kriminalvården i stabsläge

Polisen inledde en särskild händelse och hade flera patruller på plats inklusive insatsstyrkan som stod redo att gå in. Under dagen har resurser för krishantering erbjudit stöd, såväl till anhöriga till de drabbade som till annan personal på anstalten.

– Det här är en mycket allvarlig händelse för Kriminalvården. Men tack och lov mycket ovanlig. Vi har ett stort ansvar för våra medarbetares väl och ve och nu närmast kommer vi nogsamt utreda hur denna allvarliga situation kunde uppstå och vilka eventuella lärdomar vi kan dra, säger Kriminalvårdens tillförordnade säkerhetschef Jörgen From Nordin.

Krävde pizza

Kravet för att släppa den första av vårdarna var att alla på avdelningen skulle få pizza. Ett krav som gisslantagarna fick igenom.

– De (Kriminalvården) sa inte mycket när de beställde. Och jag fick inte betalt, de kom bara och hämtade pizzorna och åkte igen, säger pizzabagaren Beshar Toma.

Pizzabagaren Beshar Toma fick baka 20 kebabpizzor som sedan levererades till Hällbyanstalten. Foto: Frida Gunnvald, SVT

Se SVT:s senaste direktsändning om händelsen här.

Fakta om säkerhetsklass 1

Den högsta säkerhetsklassen av slutna fängelser. Fängelser i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna. Fängelserna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar. De är speciellt anpassade för klienter som vi bedömer ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandramat på Hällbyanstalten

Mer i ämnet