Biljakten från Nyköping slutade i en krock med en lastbil utanför Norrköping. Foto: Polisens förundersökning

Polisbil påkörd på E4 – 27-åring åtalas

Publicerad

En 27-årig man åtalades på onsdagen misstänkt för att ha kört på en polisbil på E4 i Nyköping i hög hastighet och för att ha kört ifrån polisen. Enligt åtalet var mannen narkotikapåverkad vid tillfället och saknade dessutom körkort.

Det var den 2 januari som händelsen inträffade. Enligt förundersökningen försökte en polispatrull få stopp på den misstänktes bil då han körde för fort på E4 i höjd med Nyköping. Den misstänkte ska dock ha vägrat stanna och körde istället in i polisbilen bakifrån.

Milslång biljakt

Då startade istället en biljakt söderut som pågick i flera mil. Vid Jönåker ska den misstänkte ha varit mycket nära att krocka med en annan polispatrull. Enligt förundersökningen höll den misstänkte en hastighet på mellan 130 och 150 kilometer i timmen och först strax innan Norrköping svängde han av E4 upp på avfarten mot Åby/Katrineholm.

Där krockade han med en stillastående lastbil. 27-åringen klev då själv ur bilen och blev nedbrottad och gripen av polis. Senare stod det klart att han inte hade något körkort, var narkotikapåverkad och hade en kniv i bilen, enligt åtalet.

”Likgiltighet för människors liv”

Han åtalas nu för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han erkänner olovlig körning men förnekar resten av brotten.

I åtalet framgår att mannen har visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.