Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett stort område spärrades av i Nyfors efter en misstänkt skjutning.

Särskild händelse inledd efter dödsskjutningar: ”Mycket ska göras på kort tid”

Uppdaterad
Publicerad

Efter torsdagskvällens dödsskjutningar i Eskilstuna och Nyköping har polisen inlett en så kallad särskild händelse.

– Generellt sett påbörjas en särskild händelse när vi får in ett eller fler ärenden som är mer krävande, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisregion öst.

Efter att två unga personer skjutits till döds i Sörmland, en i Eskilstuna och en annan i Nyköping, inleddes under natten till fredagen en särskild händelse i Sörmland.

Enligt Agnevik finns det flera utredningsåtgärder som polisen måste göra efter att ett allvarligt brott har skett. Det kan röra sig om att säkra bevis och genomföra en teknisk undersökning. Detta måste göras under en så kallade kritiska tiden – den tid precis efter att brottet har inträffat.

– Mycket ska göras på kort tid. För att hinna med kan vi behöva flytta resurser och kompetenser inom och mellan polisregionerna. Genom att påbörja en särskild händelse kan vi göra det mycket enklare, säger han.

”Inte vanligt, men inte ovanligt”

I polisregion Öst inleder polisen särskilda händelser några gånger per år. Under coronapandemin har man haft en lång särskild händelse.

– Det är inte vanligt, men inte ovanligt heller att vi inleder särskilda händelser. Ett antal gånger per år, ungefär. Senast vi hade en i regionen var i Östergötland med anledning av koranbränningen, säger Thomas Agnevik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars-Göran Nilseryd, vakhavande befäl, svarar i klippet ovan om man ser något samband mellan skjutningarna i Eskilstuna och Nyköping. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tonårsmordet i Nyfors

Mer i ämnet