Polisen i Eskilstuna positiv till narkotikahundar i skolan

Publicerad

Den politiska majoriteten i Eskilstuna vill att narkotikahundar ska genomföra regelbundna genomsökningar på kommunens skolor. Det är något som polisen är positiv till.

– Jag tycker det är ett bra förslag, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Anledningen till att kommunen vill sätta in den här typen av insatser är för att man upplever att droganvändningen i skolan har ökat.

Elever vittnar om droghandel

Flera elever som SVT har talat med på St Eskils gymnasieskola i Eskilstuna berättar att de märker av droger i sin skolmiljö.

– Jag är inte nöjd med att det förekommer narkotikahandel på skolorna, säger Christer Sjöqvist.

Narkotikahundarna kan vara en del av det förebyggande arbetet, berättar han.

Öppna skåp efter skoltid

För att förslaget ska förverkligas behöver en del policydokument vara på plats för att polisen ska ha rätt att till exempel öppna elevernas skåp efter skoltid.

– Sen är det rektor som ihop med oss kan börja diskutera när och i vilka intervall man ska göra det. Sen handlar det i stort sett bara om att planera och genomföra, säger Christer Sjöqvist.

Hjälpa efter förmåga

Vad kommer ni att göra fram över för att försäkra elever och föräldrar om att narkotika på skolorna inte kommer att förekomma?

– Vi kommer att hjälpa rektorerna i den utsträckning som de vill ha vår hjälp, utefter den förmåga vi har till vid de tillfällen vi behöver hjälpa till.

I klippet ovan reagerar polisen på elever som vittnar om droghandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer