– Vi kan inte hindra människor från att ses. Att ha en hemmafest är ingen allmän sammankomst. Men det borde bli en lugnare juldagskväll och det hoppas vi också, säger Willsund. Foto: TT

Polisen: Kan bli fler hemmafester under hemvändardagen

Uppdaterad
Publicerad

Julbord, Kalle Anka och klapputdelning är avklarade. Juldagen brukar vara den dag då många passar på att gå ut på krogen och träffa gamla vänner. För polisens del innebär det mycket fylla och bråk att hantera. Men i och med pandemin tror polisen på fler hemmafester.

– Vi uppmanar alla att följa de direktiv som finns, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund.

Precis som vid varje storhelg kommer polisen att öka bemanningen, trots att denna julhelg skiljer sig helt från andra.

– Vi kommer att ha lika god bemanning som tidigare år, och vi gör inget undantag, säger Åsa Willsund.

Krogarna stänger tidigare

I och med det nya alkoholförbudet som innebär att krogarna inte får servera alkohol efter klockan 20 och att de måste stänga senast 20.30, tror Willsund på ett mycket lugnare firande.

– Det kommer inte att vara lika mycket folk på stan, men vi kommer att vara synliga precis som vanligt.

Kan inte stoppa hemmafester

Istället tror hon på att antalet hemmafester kommer att öka.

– Det är inte omöjligt, med tanke på att många åker hem till sin hemstad och träffar sina vänner.

Polisen kan bara agera om festerna till exempel stör grannar eller ifall bråk skulle uppstå. Det finns inget lagstöd för polisen att luta sig på om en stor mängd människor skulle vara på samma hemmafest.

– Vi kan inte hindra människor från att ses. Att ha en hemmafest är ingen allmän sammankomst. Men det borde bli en lugnare juldagskväll och det hoppas vi också, säger Willsund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.