Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska det vara förlängda öppettider på krogen? Hör kommunpolisen Peter Sigurd och nämndordförande Geerth Gustavsson (S). Foto: Aymen Mussa/SVT

Polisen: Längre öppettider på krogen i Eskilstuna har lett till mer fylla och bråk

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Eskilstuna har fått ökad arbetsbelastning efter att krogtiderna förlängdes i januari. Hittills i sommar har det varit högt tryck i krogmiljön och polisen har fått hantera en hel del fylla och våldsbrott.

Det var vid årsskiftet som beslutet om att förlänga öppettiderna på krogen från klockan 02.00 till 03.00 började gälla. Tanken är att prova de förlängda öppettiderna året ut för att sen se ifall det faller väl ut – för då kan det bli permanent.

Men polisens bild är att det redan nu blivit mer att hantera när vädret börjat blivit bättre.

– Det har blivit mer fylleri, mer slagsmål och mer problem, säger kommunpolisen Peter Sigurd.

Totalt är det 11 krogar och restauranger i stan som har fått tillstånd att stänga en timme senare, även om inte alla utnyttjar möjligheten.

Vill minska risken för bråk

Kommunen menar att det här kan vara ett sätt att öka tryggheten med en mer splittrad hemgång och därmed minska risken för konfrontation.

– Jag förstår att det blir en timmes extrajobb för polisen, men det är ett prövoår så vi får se hur går det går, säger Geerth Gustavsson (S), ordförande för räddningstjänst- och tillståndsnämnden.

Till hösten kommer kommunen utvärdera hur sommaren har varit för att därefter besluta vad som händer framåt.

I videoklippet längst upp: Hör kommunpolisen Peter Sigurd och nämndordförande Geerth Gustavsson (S) om krogtiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.