En stor del av hatbrotten sker på sociala medier, det säger vice chefsåklagare Henrik Olin. Foto: TT

Hatbrotten ökar i Sverige – polisen satsar extra för att bekämpa

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hatbrott ökar i Sverige, det menar både polis och rättsväsendet. Därför satsar nu polisen extra för att vända utvecklingen.

– Det handlar framförallt om uttalanden på sociala medier och anmälningar om hets mot folkgrupp. Det är en utveckling som man nog kan förvänta sig fortsätter under det kommande året, säger Henrik Olin, vice chefsåklagare i Eskilstuna.

Både anmälningarna och de fällande domarna har ökat vad gäller hatbrott, menar Olin.

För att stävja den utvecklingen har regeringen nu satsat extra pengar. Från och med i år får polisen 10 miljoner kronor som ska användas till att bekämpa just hatbrott.

Dessutom får varje polisregion i år ett extra tillskott på 1,2 miljoner kronor som ska användas för att bygga förtroende hos grupper som anses vara särskilt utsatta.

Sociala medier svår plats

Henrik Olin.

Enligt Henrik Olin kan det dock vara svårt att avgöra när något på sociala medier är ett hatbrott.

– All typ av missaktning är inte hets mot folkgrupp, utan rättsligt sett ska det gå över en viss allvarhetsnivå och det där är inte alltid helt enkelt att bedöma, säger han.

– Eftersom domstolspraxis är lite skiftande har vår myndighet lämnat ett uppdrag till vårt utvecklingscenter i Malmö att ta fram en genomgång till stöd för de åklagare som utreder de här ärendena. Det ska vara färdigt innan sommaren, säger Henrik Olin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.