Polisen satsar mot rattfylla: ”Ställ bilen om du druckit kvällen innan”

Publicerad

Polisen genomför en landsomfattande satsning mot rattfylla. Under veckan har trafikkontroller genomförts i hela landet och tiotusentals bilister har kontrollerats.

Fler än 250 människor omkommer i trafiken i Sverige varje år. I ungefär en tredjedel av olyckorna är alkohol eller droger inblandade.

Med anledning av det har polisen genomfört en fokusvecka där de satsar extra på nykterhetskontroller.

– Vi vill öka medvetenheten bland alla i trafiken hur mycket det ökar riskerna. Kör inte rattfull och följ inte med någon som är påverkad, säger Per Lange kommissarie och ansvarig för trafikpolisverksamheten i Region Öst.

En av femhundra onykter

Statistiskt sett är ungefär var femhundrade förare som kontrolleras påverkad av alkohol. Vanligast är att de inte själva vet om att de är påverkade.

– Man har druckit vin eller öl kvällen innan och tror att man är fräsch på morgonen. Rådet är att ställa bilen om man druckit kvällen innan, säger polisen Tobias Jöhnemark som kontrollerar bilar i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.