Nya trenden: Brottslingar med munskydd bedrar äldre

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ser en ökning av bedrägerier mot äldre, så kallad fysisk vishing, i polisregion Öst, där Sörmland ingår. Mellan den 13 och 17 mars inkom tio anmälningar om  åldringsbrott, varav fyra i Sörmland.

– Jag vill förtydliga ännu en gång att om någon ringer dig och börjar prata om obetalda fakturor, beställningar av prylar, banknummer, kortnummer, lägg på luren, säger Mikael Månsson, förundersökningsledare bedrägeribrott på regional nivå.

Många fall på kort tid

Av de tio nya fall som polisregionen fått in nyligen inträffade två i Katrineholm, en i Nyköping och en i Eskilstuna.

Polisen beskriver att bedragarna i vissa fall lyckas med brotten, trots att personen som utsatts vetat om att man inte ska lita på någon som utger sig för att vara till exempel polis. Ett av dessa fall skedde i Eskilstuna.

– Målsäganden har träffat två bedragare som sagt att de är poliser. Innan personen släpper in dessa två säger personen att polisen sagt att man inte ska göra så. Men då visar bedragarna upp en polisbricka plus någon form av poliskläder, så målsäganden tror att det är polis hon släpper in. Det visar sig senare att förutom att målsäganden lämnat ifrån sig bankkort har bedragarna också stulit smycken, säger Mikael Månsson.

Munskydd – en strategi

I de anmälningar som polisen har fått in under den senaste tiden märks hur användning av munskydd under bedrägerierna blivit vanligt.

– Ingen i 80-90-årsåldern reagerar på att man går runt med munskydd idag. Så det har blivit som en annan typ av maskering som de använder sig av med anledning av pandemin, säger Mikael Månsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bedrägeriutredaren Patrik Levin om vad vishing är för något och hur man kan försvara sig mot den typen av brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.