Polisen söker nu en fiskande man i en eka som ska ha bogserat gärningsmännen under flykten på Mälaren. Foto: SVT

Fiskande man i eka ska ha hjälpt domkyrkotjuvar i sjönöd

Publicerad

En person har dömts för grov stöld, men utredningen om domkyrkokuppen i Strängnäs fortsätter eftersom det finns flera misstänkta som åklagaren tror var inblandade i kuppen. Nu efterlyser polisen en fiskande man i en eka som ska ha bogserat tjuvarna efter stölden.
– Vi försöker nå ut till allmänheten och få tag i den här personen, säger åklagaren Isabelle Bjursten.

Den 22-årige man som på fredagen dömdes för att ha stulit två guldkronor och ett riksäpple från domkyrkan i Strängnäs den 31 juli har inte bara erkänt stölden. Han har även sagt att han utfört den på beställning av någon annan, men vägrat lämna några upplysningar om det.

Mannen har också erkänt att gärningsmännen först flydde på två cyklar och sedan vidare i en stulen motorbåt. Men när fallet på nytt togs upp i TV3-programmet Efterlyst på torsdagskvällen framkom nya uppgifter om flykten.

”Superviktig att få kontakt med”

Patrik Zanders, polisens spaningsledare i norra Stockholm, sade i programmet att gärningsmännen blev bogserade efter att ha fått problem med båten. Men den första personen som bogserade dem fick slut på bensin och kunde inte fortsätta. Då kommer en annan man i 40-50-årsåldern till undsättning, en man som sitter och fiskar i en vit eka.

– Han är superviktig att få kontakt med för oss för han har ju troligen bogserat de här två gärningsmännen och förmodligen även godset, sade Patrik Zanders i programmet.

Åklagaren Isabelle Bjursten vill i nuläget inte säga om programmet har lett till att det har kommit in några tips.

– I nuläget kan jag inte säga hur efterforskningarna går men jag hoppas att det ska kunna ge resultat, säger hon.

En annan ung man, en 26-åring som enligt polisen är vän till 22-åringen, sitter häktad misstänkt för grovt häleri i samband med återbördandet av föremålen som värderats till 65 miljoner kronor.

– Vi jobbar på så fort vi kan. Vi har en åtalsfrist till den 28 februari, då ska vi presentera hur långt utredningen har kommit och om vi kan fatta ett beslut i åtalsfrågan, säger Isabelle Bjursten.

I utredningen figurerar även tre andra misstänkta: en 24-åring, en 34-åring och en 46-åring. De är dock försatta på fri fot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet