Foto: TT

Polisen sökte efter pepparspray – hittade revolver och ammunition

Publicerad

Polisen gjorde en husrannsakan för att ta pepparspray i beslag. Men i stället upptäcke de en glasslåda med en revolver och ammunition i. Nu har en Mariefredsbo i 20-årsåldern dömts till fängelse för vapenbrott.

Den 12 juni 2018 gjorde polisen en husrannsakan i en bostad i Mariefred. Med hjälp av en nyckel som hängde i bostaden kunde de ta sig in i ett låst förråd. Väl där fann polisen en glasslåda som innehöll en revolver och ammunition i form av 145 patroner.

– Det fanns en misstanke om att han innehade pepparspray. Syftet med husrannsakan var att man skulle in och ta pepparsprayen i beslag. Sen fann man en revolver i stället, säger åklagaren Maria Estberg.

Med hjälp av fingeravtryck på glasslådan kunde polisen konstatera att en av de två som stod skrivna på adressen tagit i lådan – en av dem var den nu dömde mannen. Han erkände innehavet av revolvern och ammunitionen.

Ammunitionen passade inte

– Det visade sig att ammunitionen inte passade till revolvern. Den här revolvern fungerande inte heller, det saknades någon del. Om det är en fungerande revolver med ammunition som passar hade straffet blivit högre, säger Maria Estberg.

Nu har han dömts till fängelse i 4 månader för vapenbrott. Han ska även betala 5 000 kronor i ersättning till staten. 

Mannen förekommer i belastningsregistret sedan tidigare. Bland annat dömdes han för skadegörelse av Eskilstuna tingsrätt 3 april 2019. Han bor inte längre kvar i Mariefred.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.