Polisen tror att det var en bomb

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tror det var någon slags bomb som orsakade explosionen i lägenheten i Nyköping där två män miste livet.

En hög knall skakade lägenheten så att porslinet föll från väggarna. Vid kvart i fyra på måndagseftermiddagen inträffade en explosion i ett flervåningshus i stadsdelen Brandkärr i Nyköping.

Efterspelet var otäckt.

Explosion i Nyköping

– Jag såg genom titthålet i min dörr hur en man kom ut och kastade sig på golvet, säger en man som bor vägg i vägg med den lägenhet där explosionen inträffade.

– När jag lämnade min lägenhet så var det mycket blod. Det var obehagligt, säger grannen.

Ingen naturlig orsak

Polisen tror det var någon slags bomb som orsakade explosionen i lägenheten i Nyköping där två män miste livet. Explosionen ska ha skett nära ett av lägenhetens fönster.

– Vi bedömer att det var en bomb, säger kriminalkommissarie Bengt Jansson, polisiär utredningsledare, till Expressen.

Tomas Ydrenius, ansvarig för beredskap vid räddningstjänsten i Nyköping, säger att det är svårt att hitta någon naturlig orsak till explosionen.

– Vi har ingen stadsgas eller någon gasol eller liknande i fastigheten.

Runt 25 poliser arbetar nu på heltid med utredningen och under tisdagen påbörjade man en omfattande teknisk undersökning av lägenheten.

– I nuläget kan vi inte säga mer än att explosionen var väldigt kraftig. Det kommer att ta lång tid innan vi vet mer. Det har säkrats spår, men de spår som finns är kraftigt förstörda, så det kan bli så att vi måste använda lab-analyser, säger polisens presstalesperson Christer Sjöqvist.

En av männen omkom omedelbart i lägenheten i samband med explosionen. Den andre lyckades ta sig ut ur huset, men avled senare av sina skador. Polisen hade på tisdagen inte med säkerhet lyckats fastställa deras identiteter.

– De utredningsansvariga säger att de tror och hoppas kunna få ett svar om det under morgondagen. Med respekt för de avlidna och deras anhöriga vill jag inte tala om varför det tar sådan tid att identifiera dem, säger Christer Sjöqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Nyköping

Mer i ämnet