En äldre kvinna och en äldre man i Eskilstuna fick samtal under tisdagen från någon som uppgav sig vara deras släkting.

Polisen varnar: ”Se upp för telefonbedragare”

Publicerad

Under tisdagen lurades en äldre man i Eskilstuna på 1 700 kronor efter att en person som uppgav sig vara hans son ringde och bad om pengar. Några timmar tidigare fick en äldre kvinna i Eskilstuna liknande samtal. Nu uppmanar polisen till extra vaksamhet.

Det första samtalet kom vid lunchtid på tisdagen. En äldre kvinna blev uppringd av någon som uppgav sig för att vara hennes barnbarn. Kvinnan misstänker att personen inte är den han utger sig för och ber honom att ringa upp sin pappa.

– Han säger att han står vid en bil som det är fel på, att han inte har nycklar till den och behöver låna pengar, berättar Anders Wikholm, polisinspektör i Eskilstuna.

Lurades på pengar

Vid sextiden fick en äldre man ett samtal från någon som uppgav sig för att vara hans son. Personen påstod att han låst in sin plånbok i bilen och behövde låna pengar.

– Det sprakade mycket i telefonen och mannen tyckte att det lät som hans son så han gick med på att hjälpa honom, säger Anders Wikholm.

Inringaren skickade en annan person, en man i 25-30-årsåldern, hem till den äldre mannen som lämnade ifrån sig 1 700 kronor.

Kan vara samma gärningsman

Efter samtal med sin son senare samma kväll insåg den äldre mannen att han bedragits. Polisen misstänker att det kan handla om samma gärningsman som ringde de drabbade i Eskilstuna.

Nu går polisen ut med en uppmaning om att vara extra vaksam vid samtal från personer som vill låna pengar.

– Ställ kontrollfrågor, personliga frågor som kan avslöja att personen inte är den man utger sig för att vara, säger Anders Wikholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.