Patrick Zetterberg är bilinspektör på polisen i Eskilstuna. I klippet får du följa med honom och kontrollera sparkcyklar och höra honom förklara vilka konsekvenser det kan bli om en cykel visar sig vara en moped. Foto: SVT

Polisens bilinspektör: Vissa elsparkcyklar borde klassas som mopeder

Publicerad

Vissa elsparkcyklar har så hög effekt på motorn att de borde klassas som mopeder, det menar Patrick Zetterberg, bilinspektör på trafikpolisen i Eskilstuna. Enligt honom skulle detta kunna innebära att de som kör elsparkcyklar med för hög kapacitet kan göra sig skyldiga till brott.

– Till exempel om de inte har hjälm på sig eller inte har något förarbevis, säger han.

Enligt lagen får en elsparkcykel ha en kontinuerlig märkeffekt på max 250 watt. Är den högre är det en moped, vilket innebär ett helt annat regelverk, som exempelvis hjälmtvång, förarbevis och nykterhet. Men hur den kontinuerliga märkeffekten mäts upp är oklart.

Vill få fram en samsyn

Bilinspektör Patrick Zetterberg menar att många elsparkcyklar inte kan räknas som cyklar eftersom de har en högre motoreffekt. Trafikenheten på polisen i Eskilstuna har nu hört av sig till polisens rättsavdelning och utvecklingscentrum för att få fram en nationell samsyn i frågan.

Ett av företagen som hyr ut elsparkcyklar i Eskilstuna, Tier, har en märkning på sina motorer som anger 350 watt. Men de skriver i ett mejl till SVT att man strypt watteffekten i motorn så att den följer svensk lag.

Förslag om lagändring

Lagen kan dock snart komma att ändras. Transportstyrelsen har nämligen lämnat in ett förslag om flera lagändringar vad gäller elsparkcyklar. Ett av dem är att ta bort begränsningen vid 250 watt. En förändring som Patrick Zetterberg inte vill se.

– Det är alldeles uppåt väggarna. Då gör man skillnad på elmotor kontra förbränningsmotor. Det är som att låta ett barn utan körkort köra en motorcykel som bara går i 20 kilometer i timmen, det vore galet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.