Polisen i Nyköping varnar för att det kan figurera narkotika i form av gummibjörnar. Arkivbild. Foto: TT

Polisens varning: ”Gummibjörnar” kan vara knark

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Nyköping utreder ett fall där tonåringar misstänks ha brukat narkotika, som enligt dem själva haft formen av gummibjörnar.

– Det pågår en förundersökning i ett ärende just nu där personer som misstänks ha varit påverkade av narkotika säger sig ha intagit gummibjörnar, säger Urban Schill vid Nyköpingspolisens ungdomsgrupp.

Prover från ungdomarna har skickats på analys och svaren har inte kommit ännu. Därför är det fortfarande oklart vilken typ av narkotika det handlar om.

Ingen av personerna i utredningen har fått i sig narkotikan av misstag utan de har varit medvetna om vad de ätit. Men eftersom polisen ser en risk att barn och ungdomar skulle kunna få i sig narkotika av misstag på det här viset, har de valt att gå ut med en varning på sin Facebook-sida för att uppmärksamma föräldrar och skolpersonal på fenomenet.

– Vi är måna om att den här informationen kommer ut. Om små barn får i sig narkotika kan det gå riktigt illa. Ja, vuxna också för den delen, det kan vara farligt för alla, säger Ida de Luna Sjöholm som är åklagare och förundersökningsledare.

Fick söka vård

Hon berättar att flera av ungdomarna som säger sig ha intagit gummibjörnar blivit riktigt dåliga och fått söka akut vård.

– De har inte reagerat på det sätt som de tänkt sig, utan det var riktigt illa, säger Ida de Luna Sjöholm.

När det gäller narkotika i godisform är det ofta cannabis. Men det kan även vara andra typer av narkotika, berättar hon. Då kan det vara ännu farligare, eftersom det finns en större risk för överdoser.

– Vi har bett om förtur på analyserna. Dels för att det handlar om ungdomar, dels för att det är viktigt att få reda på vilken typ av narkotika det är, säger Ida de Luna Sjöholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyköping

Mer i ämnet