Polisens regionala insatsstyrka fick ingripa mot två intagna på Karsudden på onsdagseftermiddagen. Foto: Pontus Kinnander, SVT

Insatsstyrkan fick ingripa mot intagna på Karsudden

Uppdaterad
Publicerad

Vid 15.15-tiden tillkallades polisen till regionssjukhuset Karsudden, vilket Katrineholms-Kuriren var först med att berätta. Anledningen var att två intagna tagit sig in i ett mindre rum, en slags sluss, där de inte får befinna sig. De ska också ha agerat hotfullt och beväpnat sig med tillhyggen. Till slut fick polisens insatsstyrka ingripa.

Karsudden är ett av Sveriges största sjukhus för rättspsykiatrisk vård med förhöjd säkerhetsklassifiering. Polisen tog över ledningen av situationen så snart de kom till platsen.

– Vi har polispatruller med specialkompetens på plats som arbetar efter våra rutiner. Just nu försöker vi prata med dem för att få dem att överlämna sig själva, sa polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg strax före klockan 17.

Men bara några minuter senare bedömde polisen att förhandlingarna inte ledde någonstans. Då gick polisens regionala insatsstyrka in i rummet. De två männen var snart under kontroll och kunde återföras till avdelningen.

Det rörde sig aldrig om något gisslandrama, enligt polisen, men situationen uppfattades som mycket hotfull av personalen. En anställd ska dessutom ha fått motta slag från en av männen i samband med att de tog sig in i slussen.

Enligt SVT:s reporter Pontus Kinnander som är på plats vid Karsudden är det nu lugnt i området. Det enda som märks av utifrån är insatsstyrkans svarta bilar.

Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt olaga hot, våld mot tjänsteman och skadegörelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer