Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jörgen Bragner är verksamhetsområdschef på regionsjukhuset Karsudden, där personer som dömts till rättspsykiatrisk vård vårdas. I klippet ovan berättar han vilka åtgärder de kommer att vidta för att förhindra att liknande situationer uppstår. Foto: SVT

Verksamhetschefen på Karsudden: ”Vi tror att de ville ut från sjukhuset”

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens incident på regionsjukhuset Karsudden i Katrineholm, när två patienter slog en anställd och låste in sig i en sluss, var både allvarlig och ovanlig. Det säger verksamhetsområdeschefen Jörgen Bragner.

– Mycket pekar på att patienterna handlade på en impuls. Vi får inte känslan av att det var planerat.

När polisens insatsstyrka gått in i slussen och övermannat de båda patienterna påbörjades en händelseanalys för att ta reda på vad hänt i detalj. När SVT når Jörgen Bragner på onsdagskvällen är analysen fortfarande långt ifrån färdig. Men en någorlunda tydlig bild av vad som hänt har framträtt.

– Vi tror att de ville ta sig ut från sjukhuset. Men de kom inte någonstans. En av patienterna ångrade sig ganska snart och ville komma tillbaka till sin avdelning, men det gick inte när båda satt i slussen, säger Jörgen Bragner.

Även om patienterna hade tagit sig ut ur slussen hade de fortfarande befunnit sig inne på sjukhuset inom säkerhetsområdet.

Följt rutinerna

Han berättar att man ska prata mer med patienterna under torsdagen för att få klarhet i om det låg något annat bakom. Samtidigt fortsätter man följa upp om alla rutiner följts.

– Som vi ser det än så länge finns det inget som pekar på att rutinerna inte följts. Det är en svår verksamhet där vi är nära patienterna. Om någon blir våldsam utan förvarning är det svårt att ha rutiner för det. Men rutinerna runtomkring på avdelningen följdes, säger Jörgen Bragner.

Hur kunde patienterna få tillgång till tillhyggen?

– Eftersom de låste in sig själva, för det var i princip det som hände när de stängde in sig i slussen, då hade de gott om tid att ta loss saker. De fick bland annat tag i en brandsläckare, det blir ju en form av tillhygge, säger Jörgen Bragner.

Omtumlad

Personalen som utsattes för våld har klarat sig utan allvarliga fysiska skador men är omtumlad. Jörgen Bragner berättar att personalen är luttrad och rutinerad. Samtidigt är det ovanligt att sånt här händer.

-  Det är extremt ovanligt. Under det fem år jag har varit här har inget liknande hänt. För många år sedan var det en polisinsats, men då behövdes inte insatsstyrkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer