Foto: Anders Mohlin

Politikreportern om Moderaternas utspel om slöjförbud: ”Ett sätt att flytta fram positionerna”

Uppdaterad
Publicerad

ANALYS · I dag meddelade Moderaterna i Eskilstuna och Nyköping att de vill se en utredning av slöjförbud i förskola och grundskola.
Vi frågade SVT:s mångårige politikreporter Pontus Mattsson om vad förslaget innebär.

Pontus Mattsson

politikreporter

Varför kommer det här utspelet just nu?

– Jag tror att det är för att de helt enkelt tycker så här. De är inte de första avdelningarna inom Moderaterna som kommer med ett sådant här förslag. Sedan tidigare har M i Göteborg och Västerås, men även föreningen Moderatkvinnorna, gett liknande förslag, säger Pontus Mattsson.

Vad vill man signalera med det här?

– Det är ett sätt att flytta fram Moderaterna. Frågan om invandring är stor och har varit det ett tag. Genom det här förslaget visar man dels väljarna vad man vill, men man visar också partiledningen centralt att det är fler avdelningar som vill det här. Det är ett sätt att flytta fram positionerna för en fråga som den här inom partiet.

Vad har man för förutsättningar att få igenom ett sådant här förslag?

– Jag tror att det är svårt. Det är många partier som är emot det och det brukar anföras att slöjförbud är och tafsar vid religionsfrihet, vilket gör det extra känsligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.