Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pontus Skogsberg ska donera blodstamceller. Hör honom berätta om proceduren som kan rädda en annan människas liv. Foto: Mattias Gunnarsson/SVT

Pontus från Eskilstuna ska rädda liv som stamcellsdonator – så förbereder han sig

Publicerad

Tobiasregistret är på ständig jakt efter nya stamcellsdonatorer. Pontus Skogsberg från Eskilstuna finns i registret och ska i dagarna donera blodstamceller till en anonym patient med allvarlig sjukdom.

Tobiasregistrets målsättning är att fördubbla antalet donatorer från dagens drygt 220 000 till 500 000.

– Vi behöver fylla på med runt 25 000 donatorer varje år. I vår dröm värld skulle alla som fyller 18 år bli donatorer, säger Sara Tidholm på Tobiasregistret.

Fler behandlas med stamceller

Tobiasregistret startade för 30 år med målsättningen att se till att patienter i behov av nya stamceller kunde matchas med en lämplig donator. Då var bedömningen att 40 000 donatorer skulle vara tillräckligt för att möta de behov av stamceller som fanns.

Sedan dess har forskningen utvecklats och stamceller används vid behandling av fler blodsjukdomar och behovet av donatorer har därmed ökat. Merparten av de patienter som tar emot donerade celler gör det för behandling av blodcancer.

Donatorerna ska vara mellan 18 och 35 år gamla.

Anonym patient

Pontus Skogsberg, 21 år, anmälde sig till Tobiasregistret för något år sedan. På måndag ska han donera blodstamceller till en anonym patient som lider av en allvarlig sjukdom. Hans insats kan rädda livet på mottagaren.

Hör Pontus berätta om känslorna inför att donera blodstamceller och hur han förbereder sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.