Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Angela Blomqvist Larsson driver Kattpensionatet i Hedlandet. När SVT var på besök var katten Pelé en av gästerna – följ med in och se hur katterna bor på pensionatet. Foto: Fanny Asplund/SVT

Populärt att lämna katten på hotell under semestern – följ med in i katternas rum

Publicerad

Det är så gott som fullbokat på flera av Sörmlands kattpensionat och katthotell, det visar en rundringning som SVT har gjort. Pensionatsägare vittnar också om att det varit högre tryck än vanligt på bokningarna den här sommaren.

– Folk ringer som tokiga, det är världens sug i år, säger Christer Andersson på Örstanäs katthotell.

Telefonerna går varma hos flera kattpensionatsägare och de berättar att de tvingas neka nya kunder eftersom det är fullt.

– Jag skulle uppskatta att från efter midsommar och fram till nu har jag fått säga nej till ungefär 40 stycken, säger Annika Eriksson på Sille kattpensionat.

Högre status och pandemikatter

De som SVT pratat med tror att uppsvinget bland annat beror på att många av de som blev kattägare under pandemin nu kan åka ut och resa igen.

– Det känns som många har skaffat katt och inte tänkt på behovet att kunna lämna katten när man ska på semester, säger Gisela Scheffels på Ka-Bo kattpensionat.

Andra orsaker tros vara att katten fått högre status och att det numera finns flera lagar och regler för hur katter ska tas om hand.

I klippet får du följa med Angela Blomqvist Larsson in till katterna på Kattpensionatet i Hedlandet utanför Mariefred.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.