Ökad oenighet om ett mångkulturellt Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Attityden mot vissa kulturer har försämrats i Sverige, medan allt fler är positiva till invandrare i arbetslivet. Det visar Mångfaldsbarometern som presenterades vid Mälardalens högskola på onsdagen.

I rapporten konstateras att positiva attityder mot invandrare i arbetslivet ökar. Samtidigt som negativa attityder mot vissa kulturer, bland annat muslimer, växer sig allt starkare i samhället. Rapporten visar att motsättningarna mellan de som är positiva till ett mångkulturellt Sverige och de som är negativa aldrig har varit större.

– Vi upplever Sverige mer polariserat än någonsin när det gäller invandring och mångfaldsfrågor, säger Mehrdad Davishpour, lektor på Mälardalens högskola.

Ser du något värstascenario om polariseringen fortsätter?

– Hitler kom inte till makten på en dag, det var en succesiv ökning av rasism och rasistisk propaganda. Jag är orolig för rasismens utveckling som måste bekämpas, säger Mehrdad Davishpour.

Vad vill du se för konkreta åtgärder?

– Fler jobb till de med utländsk härkomst, och många invandrare och flyktingar är ju välutbildade och skulle kunna komma in på arbetsmarknaden om vi inte hade strukturell rasism och diskriminering. Många åker till Norge och England för att få jobb där för att man inte får jobb här, avslutar Mehrdad Davishpour.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer