Pudeleliten är i dagarna på plats i Eskilstuna för att göra upp i flera olika grenar. I vissa gäller det att se tjusig ut. Foto: SVT

Se när pudlarna piffas till inför mästerskapet

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals pudlar är nu på besök i Eskilstuna när Pudelnationalen är igång. Pudlar från flera olika länder är med i utställningarna och de olika SM-grenarna.

Det var tre år sedan som Pudelnationalen sist arrangerades. Även då var evenemanget i Eskilstuna och årets tävling har lockat människor och pudlar från flera olika platser i Sverige, men även från bland annat Australien, Ryssland och Italien. Totalt fick hundratals pudlar visa upp sig och på plats fanns alla de fyra raserna; toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel.

– Pudlar är så speciella då de finns i fyra olika storlekar och i fem olika färger. De är väldigt lättlärda och snälla, det är en jättebra förstagångs hund. Det som är väldigt speciellt är att man måste klippa dem hela tiden, men det kan man lära sig via kurser eller gå med de till en pudelfrisör, säger Lena Tellberg, samordnare av Pudelnationalen 2017.

Speciella frisyrer beroende på ras

Under evenemanget kan pudelägare bland annat visa upp sina hundar på utställningar där pudlarna delas upp efter kön, ålder och ras. I årets tävling finns det en officiell utställning men även en inofficiell med lite lösare regler.

– I den officiella utställningen måste de vara klippta på ett visst sätt enligt rasstandarden som finns till alla raser. I den inofficiella så får de vara klippta hur de vill. Sedan i och med att vi även har SM har vi även flera andra tävlingar som agility och lydnad, säger Lena Tellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.