”Jag fattade tycke för fart”. Hör William Karlsson berätta hur intresset startade – och om framtidsdrömmarna efter segern i årets Formula Nordic. Foto: SVT

Familjeteam i Katrineholm bakom toppsatsning i racing: ”Fattade tycke för fart”

Uppdaterad
Publicerad

I en anonym lokal på industriområdet Lövåsen i Katrineholm döljer sig en av Sveriges mest ambitiösa formelbilssatsningar. Bakom ratten sitter nu en ung förartalang i tredje generationen som efter ett segerfyllt år blickar fram emot ännu större utmaningar.

Det Katrineholmsbaserade racingteamet Nika racing drivs av den förre STCC-stjärnan Nicklas Karlsson. Numera är det sonen William Karlsson som kör bilen, men i kulisserna finns Nicklas och stora delar av familjen som stöd – och erfarenhet saknas inte.

– Det började egentligen med min farfar Sven på 50-talet, som var en duktig motocrossförare, säger Nicklas Karlsson.

Motorintresserad familj

De tre sönerna fann även de motorintresset och det var Nicklas farbror Mats som var den mest talangfulle med bland annat ett SM-guld i gokart. Nicklas Karlsson tog vid och tävlade framgångsrikt under ett decennium i olika klasser. För gemene man är han kanske mest känd för åren i standardvagnsracingen och serien STCC runt milllenieskiftet. Den aktiva förarkarriären avslutades 2007 och efter det började han själv driva ett team.

”Säsongen har varit fantastisk”

Av de åren minns 15-årige sonen William inte så mycket. Men han var inte gammal när han fick bekanta sig med en racingdepå första gången och efter flera år inom gokart har han i fjol och i år hävdat sig ordentligt i juniormästerskapet Formula Nordic. I år vann han hela mästerskapet.

– Den här säsongen har varit helt fantastisk. Vi jobbade stenhårt under försäsongen och vi har nu sett resultatet av det, säger William Karlsson.

Går på gymnasiet

Parallellt med livet bakom ratten så går han ekonomiprogrammet på Lindengymnasiet i Katrineholm. Ett intresse för fastigheter ligger bakom det valet av inriktning.

– Det kan vara bra att ha en backup om jag inte når mitt mål med racingen, säger William Karlsson.

I videon ovan berättar Nicklas och William Karlsson mer om planer och drömmar för framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.