Mårten Eskilsson, räddningschef i Strängnäs kommun, framför den 21 kilometer långa släckningsslangen. Foto: SVT

Räddningstjänsten i Strängnäs redo att skicka sin depå

Publicerad

Vid brandstation i Strängnäs står tre röda containrar. De tillhör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och får aldrig användas av räddningstjänsten utan att man först frågar om lov.

Strängnäs är en av tretton kommunala räddningstjänster runtom i landet som har en så kallad skogsbrandsdepå.

– Vi fick vår depå 2013 och sedan dess har den tagits ut fem gånger, senast nu i juni när det brann i Sala, säger Mårten Eskilsson, räddningschef i Strängnäs.

Strängnäs i stand-by

När depån levererades 2013 trodde han inte att den 21 kilometer långa släckningsslangen, som finns i den, någonsin skulle rullas ut. Men när branden i Västmanland bröt ut ett år senare fanns sju av depåerna på plats och all utrustning användes.

Just nu används elva av depåerna för att släcka de bränder som härjar runtom i landet. Depån i Strängnäs har dock ännu inte kallats in.

– Jag tror att det är strategiskt för det finns stor risk för ytterligare bränder. Då vill man behålla utrustningen för att kunna fördela den i landet, säger Mårten Eskilsson.

Depån på väg till Särna

Senare under onsdagen fick räddningstjänsten i Strängnäs en begäran via MSB att ordna transport av skogsbrandsdepån till Älvdalen.

Klockan 23.30 lämnade skogsbranddepån Strängnäs på ett civilt lastbilsekipage för transport till Särna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strängnäs

Mer i ämnet