Räddningstjänstens slutsats om moskébranden

Uppdaterad
Publicerad

Nu har räddningstjänsten kommit med sin utredning om moskébranden. Här är slutsatserna.

Det var på juldagen förra året som en moské i Eskilstuna ödelades i en kraftig brand. Från början spekulerades det i att branden skulle vara anlagd genom att någon kastat in brandfarlig vätska och tänt på. Den teorin har dock polisen redan avfärdat, då ingenting i brandutredningn tyder på detta. Polisen har också lagt ner förundersökningen då inga brottsmisstankar kunnat styrkas hittills.

Mycket snabbt brandförlopp

Nu är även räddningstjänstens brandutredning klar. Där konstateras det att brandförloppet varit mycket snabbt. Det tog räddningstjänsten fem minuter och 20 sekunder att komma dit, och då var branden redan fullt utvecklad. Enligt räddningstjänstens utredning beror det snabba förloppet sannolikt på att det fanns stora mängder brännbart material så som kläder, mattor och inredning. Dessutom krossades flera rutor vid utrymningen vilket gav god syretillförsel till elden.

Ytterligare en möjlig orsak till det snabba förloppet kan ha varit att det dröjde innan branden upptäcktes eftersom det pågick bön i lokalen enligt utredningen.

Orsak kan inte fastställas

Räddningstjänsten slår dock fast att man inte kan säga någon exakt brandorsak, men brandfarlig vätska och elfel har uteslutits.

Och de alternativ som då återstår är att branden startat genom ”anläggning utan accelerator eller oaktsam händelse”.

I utredningen står det även att ”ovanligt” stora resurser har använts för att utreda brandorsaken, och räddningstjänsten har samarbetat med polisens kriminaltekniker och expertis från SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskébrand i Eskilstuna

Mer i ämnet