Foto: Anders KjaersgaardVisa alla (4)
Visa alla (4)

Ett år sedan moskébranden – vad hände sen?

Uppdaterad
Publicerad

På juldagen för ett år sedan ödelades Dawamoskén i Eskilstuna i en kraftig brand. Nu är lokalerna renoverade och fastighetsägaren diskuterar med en ny intressent – men församlingen letar fortfarande efter lokaler.

Branden bröt ut på juldagens eftermiddag och brandförloppet var mycket snabbt. Inledningsvis talades det om ett misstänkt attentat, och det refererades till vittnesuppgifter som gjort gällande att någon eller några skulle ha kastat in något i moskén innan branden startade.

Men ganska snart var polisen försiktig med att prata om ett eventuellt attentat. En omfattande teknisk undersökning gjordes och ett mycket stort antal förhör hölls.

Utredningen las ner

Den 13 mars gick polisen ut med att brottsutredningen skulle läggas ner. Polisen ansåg att det inte fanns någonting som styrkte brott och enligt brandutredningen startade branden i en hög med kläder inne i moskén. Enligt en sakkunnig i brandutredningen fanns det underlag som talade för att branden startat genom ”lek med eld, anläggning eller våda”.

Och när det gällde vittnesuppgifterna om att något skulle ha kastats in i moskén så avfärdades de av polisen.

– Ganska tidigt i utredningen visade det sig att det inte var något annat än vad vi får betrakta som grundlösa rykten bland dem som var åskådare till den här dramatiska branden, sa Fredrik Wallén, då presstalesman vid Sörmlandspolisen.

Beslutet kritiserades

Polisens beslut att lägga ner brottsutredningen kritiserades dock av Islamiska föreningen. Talespersonen Khalif Samantar menade att polisutredningen pekade ut föreningsmedlemmar för att ha råkat starta branden och att polisen borde ha hållit fler förhör.

– Jag har bara förhörts i samband med själva branden, då jag befann mig i chock och inte visste om det fanns många skadade i församlingen. Jag borde ha förhörts senare också, ansåg Khalif Samantar.

Saneringen av den utbrunna lokalen tog lång tid på grund av de omfattande brandskadorna.

– Men nu är saneringen avslutad, säger Anette Autio, regionchef på Graflunds som äger fastigheten.

Moskén kommer inte tillbaka

Hon berättar att det inte finns någon ny hyresgäst ännu, men att diskussioner förs med en ny intressent.

Kan det vara aktuellt att Dawamoskén flyttar tillbaka?

– Nej, det avtalet är avslutat. Och de klarar inte de ekonomiska krav som är för avtalet idag när det gäller försäkring och hyressättning.

Kommer det fortsatt att vara en föreningslokal?

– Nej, det blir ändrad verksamhet, men vad vill jag inte gå in på nu eftersom diskussioner förs, säger Anette Autio.

Khalif Samantar berättar att församlingen fortfarande letar efter nya lokaler.

– Graflunds vill inte att vi kommer tillbaka, de menar att det var vi som orsakade branden men det var det inte. Vi vet inte vad som hänt, säger Khalif Samantar.

Han tycker att det är svårt att församlingen inte har någon egen lokal.

– Men vi brukar träffas i andra moskéer, säger Khalif Samantar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskébrand i Eskilstuna

Mer i ämnet