Räddningstjänsterna i Sörmland bildar nya allianser

Publicerad

Sveriges räddningstjänster måste samarbeta mer för att ha bättre beredskap vid till exempel stora skogsbränder. Det slog en statlig utredning fast nyligen. I Sörmland är flera brandkårer på väg in i nya samarbetsavtal över länsgränsen.

Från första april kommer Västra Sörmlands Räddningstjänst (Katrineholm och Vingåker) att börja dela ledningscentral med Norrköping, som ingår i det stora förbundet Räddningstjänsten Östra Götaland.

– Problemet är att behandla flera larm samtidigt i en liten organisation, men det kommer bli bättre när vi samverkar med ett större förbund, säger Mattias Gårdholt, räddningschef i Katrineholm.

Han får medhåll av huvudskyddsombudet på stationen.

– Det blir bra att få möjlighet till större resurser. Vi har betydligt fler larm nu än för ett antal år sen, säger Fredrik Ahlman.

Ny karta för Räddningstjänsterna i Sörmland

Nya samarbeten för Räddningstjänsterna i Sörmland

Sen tidigare ingår brandkårerna i Eskilstuna och Strängnäs i det stora förbundet Räddsam Mälardalen. Dit kommer Flens räddningstjänst snart att ansluta sig. Sörmlandskustens räddningstjänst kommer att börja samverka norrut med Södertörn från och med 1 januari 2020.

– Det har ju visat sig från alla utredningar kring stora skogsbränder att mindre kommuner har problem, speciellt när det gäller ledningsorganisationen, att hålla ut en insats länge, säger Mattias Gårdholt.

Så kommande sommar blir bättre?

– Jag tycker ändå vi lär oss av de bränder vi haft, sen finns det förstås de som tycker att vi borde ha lärt oss mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer